Det ved vi om Facebook-donationer i Danmark

Fra 9. oktober og frem til 30. oktober er der BETA roll out på Facebook-donationer i Danmark. Få et overblik over, hvad vi ved om fænomentet, som det kommer til at fungere i en dansk kontekst.

Da det nu er annonceret, at Facebook-donationer snart bliver virkelighed for danske NGO’er (start oktober), har vi samlet den viden, du har brug for for at forstå, hvilken betydning dette kan komme til at have for din organisation. Vi gennemgår derfor:

 1. Hvad er Facebook-donationer? (Charitable Giving Tools)
 2. Hvordan kommer du i gang?
 3. De svære spørgsmål:
  1. Relation  Hvordan håndteres relationen til doner i donationsøjeblikket og fremadrettet?
  2. Persondata – Hvordan håndteres den kommende persondataforordnings krav?
  3. Fradrag – Får danske donorer fradrag, og hvordan er arbejdsgangen?
 4. Hvordan passer Facebook-donationer ind i resten af din fundraising-strategi?

Hvad er Facebook-donationer?

Facebooks nye fundraisingsatsning gør det snart muligt for danske NGO’er at modtage donationer direkte via Facebooks betalingssystem.

Hvordan donerer man?

Det bliver muligt at opfordre til at donere på flere forskellige måder, herunder

 • Direkte i organisationens posts
 • Som del af en live video
 • I sidebannere

 

Crowdfunding

Som noget helt særligt kan Facebook-brugere oprette deres egen indsamling for organisationen. Indsamles et minimumbeløb, så vil indsamlingen også figurere på organisationens Facebook-side. Af features kan nævnes:

 • Det er op til organisationen, om de vil tillade private indsamlinger
 • Organisationen kan lukke en privat indsamling i tilfælde af dårlig opførsel
 • Facebookbrugere bliver spurgt af Facebook to uger før deres fødselsdag, om de vil dedikere deres fødselsdag til en indsamling.

Betaling, kvittering og udbetaling

Helt konkret sker donationsforløbet således:

 

 

 1. Donation
  Givere donerer ved at trykke på en donationsknap på en organisations Facebookside, i en post mv. og donerer ved hjælp af deres kreditkortoplysninger, som er/bliver gemt af Facebook til senere brug. (Det er ukendt, hvor mange der i Danmark allerede har deres kreditkort gemt på Facebook, eller hvad den generelle holdning er hertil. Facebook-betalinger er ikke sat i gang i Danmark på samme måde som i USA.)
 2. Kvittering
  Giveren modtager en (standard) kvitteringsmail fra Facebook med organisationens navn, logo, ‘mission statement’ samt bekræftelse på donation. Organisationen har ikke mulighed for at personliggøre kvitteringsmailen.
 3. Gebyr på 5%
  Der er et samlet gebyr på 5%, der består af 1,5% til betalingsgateway og 3,5% til Facebook.
 4. Udbetaling
  Facebook overfører donationer til organisationen hver anden uge: d. 15. og sidste dag i måneden (tilbagebetalt). Er organisationen ikke tilmeldt Facebook-betalinger, kan den risikere, at udbetaling sker langt senere gennem en organisation som Network for Goods donorfond. I så fald distribueres donationer generelt halvanden måned efter den sidste dag i den måned, hvor donationerne blev foretaget. En donation i  januar, vil således først blive modtaget af NGO’en d. 15. marts (kilde). Det er står dog pt. uklart, hvilken model danske NGO’er må starte ud med.

 


Hvordan kommer du i gang?

Hvis du er en velgørenhedsorganisation, skal du igennem følgende fem trin, før du kan begynde at modtage Facebook-donationer:

 

 1. Du skal sørge for, at din Facebook sidekategori er “Nonprofitorganisation eller Velgørenhedsorganisation”, og at jeres adresse er inkluderet i “Om os afsnittet”.
 2. Facebook verificerer din Facebook-side (start din verificering).
  OBS: Bemærk at flere NGO’er oplever at de ikke bliver godkendt og anbefales at “øge deres offentlige tilstedeværelse” (Læs: Få flere følgere og evt større markedsføringbudget).
 3. Udfylde et ansøgningsskema. (Update: dette link kan ikke igangsættes pt uden ovenstående verificering). Har du oplevet andet, så kontakt os gerne på stephan@Fundraisingbureauet.dk.
 4. Facebook undersøger, om organisationens side overholder deres fællesskabsregler.
 5. Klik på dette link for at acceptere vilkårene: https://www.facebook.com/donate/termsofservice

Behandlingstiden anslås pt. til at være 2-3 uger.

Er det kun for velgørenhedsorganisationer?

Ved lanceringen er det kun anerkendte indsamlingsorganisationer og godkendte NGO’er, der kan benytte donationsfunktionen.

I USA har Facebook også åbnet op for crowdfunding af private formål. Det er nærliggende at forestille sig, at Facebook i fremtiden også vil åbne op for denne funktion i Danmark. Sker det, så kan man forvente en markant ændring af indsamlingsmarkedet for crowdfunding – hvor private fundraisere måske vil søge indflydelse ved selv at fundraise og give hjælpen direkte – uden om etablerede NGO’er.


De svære spørgmål

Som dansk NGO er der et par spørgsmål, der er vigtige at få svar på, men som pt. stadig er en smule uklare. Vi vil forsøge at gøre dig lidt klogere på disse problemstillinger ud fra den viden, vi har indsamlet om Facebook-donationer.

1. Hvordan håndteres relationen til doner i donationsøjeblikket og fremadrettet?

Giver modtager en kvittering fra Facebook, og der gives mulighed for at opsamle emails og permission til at kontakte pr email. I denne henseende er Facebook donationer allerede langt bedre en fx MobilePay Business (giv til et telefonnummer), hvor ingen permission opsamles.

 

Desværre kan kvitteringen ikke tilpasses, og det er derfor ikke muligt at opfordre til andre handlinger, såsom:

 • Giv fast
 • Bliv frivillig
 • Bliv medlem.

Det er dog antageligt, at man vil kunne annoncere direkte til tidligere givere igennem Facebook med en ny opfordring – men man skal formegentlig betale Facebook for at kunne benytte denne mulighed.

Hvilke data får man om donorerne?

Man kan eksportere rapporter med følgende personinfo:

 • Navn (som opgivet til Facebook)
 • Beløb
 • Profilbillede
 • Email, såfremt donoren opgiver denne
 • Kampagne.

2. Hvordan håndteres den kommende persondataforordnings krav?

Det er meget uklart, hvordan den kommende persondataforordning vil blive håndteret. Det er til gengæld også usandsynligt, at Facebook ikke i sidste ende vil finde en måde at leve op på reglerne på for ikke at blive straffet for det.

Til gengæld kan deres måde at imødekomme kravene have betydning for, hvor meget data NGO’erne får tilgang til ved donationen, og andre lignende begrænsninger. Det er dog for tidligt at sige med sikkerhed.

3. Får danske donorer fradrag, og hvordan er arbejdsgangen?

Facebook håndterer GiftAid, sådan som modellen er i England. Men ud fra den information, vi har lige nu, er det ikke tydeligt, hvordan fradrag kan gives efter den danske model.

Facebook vil pt. ikke kunne levere dataen til skat selv, da de ikke har adgang til giverens CPR-nummer På samme måde har NGO’en heller ikke mulighed for at sende denne data, da de ikke har mulighed for at spørge om CPR-nummer i selve donationsøjeblikket. Ligeledes kan de kun efterfølgende spørge donoren, hvis de har givet tilladelse til at blive kontaktet pr. mail.

Selv i dette tilfælde vil det kræve at NGO’en fx kan henvise til en krypteret formular på egen side, hvor de kan tage imod CPR-nummeret. Her vil der skulle tænkes kreativt, således at donationens beløb givet til facebook kan pares med CPR givet på hjemmesiden uden mulighed for snyd.


Hvordan passer Facebook-donationer ind i din samlede fundraisingstrategi?

Facebook-donationer bør formentlig indgå i din organisations fundraising-værktøjskasse. Især ifht. kampagner, der særligt egner sig til enkeltdonation (såsom katastrofer, sager i pressen osv). Ikke mindst også muligheden for at brugere kan “give” deres fødselsdag som en kampagne er værd at afprøve. Hvordan valget af, hvilken NGO giveren dedikerer indsamlingen til, stilles op af Facebook, er også usikkert lige nu. Vil større NGO’er blive forfordelt, eller handler det om, hvilke sider giveren tidligere har liket eller doneret til?

Et supplerende værktøj

Det er dog også tydeligt at Facebook-donationer ikke egner sig til at opbygge robuste relationer og få faste donationer.

Gebyret på 5% er i den billige ende ifht. andre crowdfunding-løsninger, men er samtidig langt højere end donationer gennem organisationen eget setup, såsom Betalingsservice, kreditkort, som fx kan håndteres af OnlineFundraising (host, host).

Der er heller ikke nogen model for medlemskaber, støttemedlemmer eller andre faste betalingsmønstre.

Derfor bliver det store spørgsmål, hvordan man udnytter facebooks store reach til at nå nye givere og mobilisere masserne ved akutte behov -– for derefter at arbejde med at konvertere dem over i langvarrige giverrelationer udenom Facebook.


Har du en kommentar?

Har vi glemt noget eller udeladt en nuance, så send os en kommentar på stephan@fundraisingbureauet.dk. Vi tilretter løbende, efterhånden som mere information bliver tilgængeligt.

Af Stephan Viftrup


Førsteklasses support

Førsteklasses support

Stabilitet og sikkerhed for at betalingerne
går igennem er lige så vigtigt for os,
som det er for dig.

Ring til os på tlf. Tlf.: 3529 4855

Kom igang
med Online Fundraising
på 3 uger!

Vis mig hvordan